Pályázatokról általánosságban

Hírek

Július 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Mi is az az Uniós pályázat?

Az Európai Unió különböző fejlesztési forrásaiból finanszírozott támogatásokra az EU tagországainak gazdasági szereplői, így hazánk szervezetei is jogosultak. Ezáltal Magyarország azon területein tevékenykedők, ahol a fejlettség nem éri el az Uniós átlag 50-75 %-át, jogosultak az EU ezen területek fejlesztésére folyósítható támogatások igénylésére. Ennek a kritériumnak hazánkban Budapest és Pest megye kivételével az egész ország eleget tesz.

Pályázók lehetnek

Gazdasági szervezetek, önkormányzatok és civil szervezetek pályázhatnak, magánszemélyek nem. A pályázati kritériumok a pályázati kiírásoktól függően változnak.

A pályázatok célja

A pályázók számára rendelkezésre bocsátott összegek sosem oldják meg teljes mértékben a pályázók finanszírozási problémáit, hiszen nem ez a céljuk. Hanem az, hogy egy jól működő vállalat erőforrásait kiegészítve hozzájáruljon a jövőbeli sikereihez. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a pályázati rendszer meglehetősen magas önrész meglétét állapítja meg feltételként (akár 50-90%) a gazdasági szervezetek részéről. Az önkormányzatok esetében ez nem jellemző, hiszen azoknak szinte kizárólag pályázati összegek állnak opcióként a fejlesztéshez.

Pályázatok – támogatástípusok

A támogatásoknak alapvetően két formáját különböztethetjük meg: a visszatérítendő és a vissza nem térítendő támogatásokat.

Röviden összefoglalva: a vissza nem térítendő támogatások pályázhatók EU-s és magyarországi vállalkozásoknak; non-profit szervezeteknek és intézményeknek, a visszatérítendő támogatások pedig olyan hazai mikro- és kisvállalkozóknak pályázható hitelprogramok, amelyek például a banki költségek elhagyásával segítik gazdálkodó szervezetet.